Akce

11.7.2008

11. - 13.7. - Zájezd muziky do Maďarska (Újféhértó) - Višňový festival

Eť kete három, tak začala cesta muziky folklórního souboru Šáteček z města Nymburka do maďarského Újféhértó na višňový festival. Po našem příjezdu následovalo přesně podle programu: přivítání, ubytování, hygiena a občerstvení. Občerstvení proběhlo formou rautu, kde jsme ochutnali nejrůznější maďarské speciality a seznámili jsme se s našimi průvodci. Večer jsme navštívili restaurační zařízení, kde plnoletí z našich řad ochutnali místní pivo, které ale na rozdíl od višňové pálenky (koštované našimi vedoucími) nebylo příliš dobré.
Druhý den po snídani jsme představili náš region písní Okolo Nymburka, zatímco újféhértská dechovka doprovodila pochod mažoretek. Poté následovala prohlídka města a místního nejstaršího kostela. Na višňovém trhu jsme ochutnali višňovou polévku, koláče, marmeládu a samotné višně (meť). Každý si zde mohl vytvořit výrobek s motivem višní, který se ale bohužel v Čechách kvůli podobnosti s logem místní nechvalně proslulé partaje, nedá nosit.
Odpoledne jsme zahráli na hlavním výborně nazvučeném pódiu, kde jsme kromě českých lidových písní převedli i jednu maďarskou lidovou, kterou procítěně zazpíval i náš pan překladatel. Předskokana nám dělal místní pop idol zpívající na playback.
Akce,na kterou se starší část našeho souboru a návštěvníci újfehértského festivalu velmi těšili, byl slavnostní hromadný přípitek višňovicí.
V podvečer, protože zde nebyl žádný další folklórní soubor (Slováci a Poláci nakonec nedorazili), jsme navázali družbu s budapešťskou kapelou Belmondo, kterou zaujaly naše taneční kreace.
Následující den náš pobyt končí a my se vydáváme na cestu domů. I přes neexistenci hraničních kontrol Českou republiku podle dálnice D1 neomylně poznáváme.
Návštěva Maďarska byla velmi příjemná, na čemž mají zásluhu naši milí hostitelé, dále pak paní Věra Svobodová z Městského kulturního střediska v Nymburce, pan překladatel Ladislav Szénási a pan řidič Emil Koki, který nás bez nehody dovezl tam i zpět.
FEKETE!